Blog Runningtherapie AmsterdamDe beroemde 12 minuten

De beroemde 12 minuten Dit is een interessant stukje voor zowel de beginnende hardloper als de gevorderde renner…                         

Ben je net gestart of van plan om te gaan hardlopen?                                                                                                           Beginnende en onervaren lopers willen uiteraard voorzichtig opbouwen met hun conditie. Velen denken nog niet lang te kunnen rennen en houden zich aan korte loopjes van een paar minuten. Hijgend zijn ze blij na 3 minuten hollen weer 2 kostbare minuten te mogen wandelen en dan hup, weer 3 of 4 minuten in volle vaart er tegen aan. Velen laten zich bijna letterlijk voortslepen via een vrolijk en positief gestemde app-stem uit hun telefoon of houden een gedownload hardloopschema van het internet of van goed bedoelende vrienden en familie in de hand. Vaak zie ik deze renners veel te hard van stapel lopen. Het tempo is hoog en daardoor houden mensen het ook niet langer dan die beloofde paar minuten vol. Deze eerste weken van zo opbouwen heeft geen enkele ander effect dat mensen wennen aan sporten in hun systeem en ritme te krijgen maar het levert geen bijdrage aan het grote doel: beter en fitter worden. Sporten doe je met een energie zuinige vetverbranding en pas als het intensief wordt mag je lichaam in een snellere verbranding komen; suikers verbranden. 

Verbranding                                                                                                                                                                                        Een gezond lichaam verbrandt rustig bewegend vetten, een ongezond lichaam suikers. Het gaat erom dat je je lichaam leert zolang mogelijk vetten te laten verbranden. Om een gezonde verandering in je systeem te bewerkstelligen, oftewel in een goede vetverbranding komen, zal je lichaam een inspanning van minimaal 12 minuten achterelkaar moeten leveren. Het lichaam heeft even op tijd om de machines aan te zetten en zichzelf hormonaal in te stellen op sporten. Dus heeft een beginnende hardloper een zodanig langzaam tempo aan te houden waar hij of zij het in ieder geval 12 minuten achter elkaar kan volhouden. Dat betekent dat het beter is om daarvan niet buiten adem te zijn en dat het lichaam en brein niet in de stress raakt van die eerste periode sporten. Want stress is suikerverbranding en dat wil je nog voorkomen. Pas als je getrainder bent mag je lichaam van de suikers snoepen. Een beginnende sporten heeft dus eerst een goede vetverbranding te krijgen. Er is een misverstand onder de aspirant sporters dat je pas echt goed bezig bent als je hijgt, enorm zweet en de volgende dag spierpijn hebt. Dit is allemaal niet leuk, onnodig en niet waar…

Sporten heeft pas zin als je goed kunt herstellen van je training. En voor een goed herstel is rust nodig. Ben je aan het opbouwen dan zal je dus voor een echte rust moeten zorgen na het sporten. Een korte simpele ademoefening helpt je daarbij; korte inademing en lang uitademen en even niets doen tot je weer een prikkel voelt om opnieuw in te ademen. Iedere starter zal zich afvragen… Kan ik dit wel? Is dat niet vragen om blessures? Nee, als je langzaam loopt met een goede techniek en lang uitblaast, ga je merken dat je snel progressie boekt en na een paar weken al sneller en langer kunt lopen zonder spierpijn, hijgen en oververmoeidheid. Zie je het jezelf al doen? Beginnen met 12 minuten rustig lopen? Neem dan gerust eens contact op voor een aantal goede tips!

Sporten heeft dus vanaf 12 minuten zin!

En voor de ervaren duurlopers? Ook voor hen is het goed om eens per week kalm aan te lopen, met een lage hartslag en lange uitademing. Je spieren leren dan om zoveel mogelijk vetten te blijven verbranden en uit de suikerverbranding te blijven. Zo laat je lichaam de suikervoorraad ongemoeid bij deze training. En kun je de opgebouwde grotere voorraad suikers benutten las je een volgende training weer voluit gaat. Je bouwt hierdoor snelheid op. Dit kalme lopen is ook een perfecte herstelloop na een loopevement of interval intensieve training.

Voor iedereen geldt: Ben je moe, gestrest of sacherijnig thuis gekomen? Ga een kwartiertje voor het eten even kalm aan rennen. Je bent en voelt je een ander mens! Eens per maand loopt Nico van der Breggen met iedereen die daar zin in heeft in een kalm tempo in het Westerpark in Amsterdam. Gratis en voor niets. Run&Joy!

Nico van der Breggen is runcoach en ademspecialist bij KiwiNederland, een gezond bedrijf in Amsterdam en Nederhorst den Berg dat zich bezig houdt met presteren en herstellen..

 www.kiwinederland.nl

www.nicovanderbreggen.nl                                                  

...

Hoe is het met sportieve voornemens?

Hoe is het met jouw goede voornemens van het nieuwe jaar?

Het is inmiddels lente. We hebben al aardig wat mooie dagen gehad waardoor we het voorjaar ruiken en zin hebben om naar buiten te gaan. Het is langzamerhand al wat drukker in de Amsterdamse parken met sporters en wandelaars.

Drie maanden van het nieuwe jaar zijn voorbij. Tijd voor een eerste terugblik op 2015 tot nu toe. Hoe begon jij aan en hoe is het nu? Had je ook goede voornemens of wensen voor jezelf? Je had vast wel een idee hoe of wat je anders wilde doen dit jaar. Dat je meer of juist anders wilde gaan sporten.

En? Hoe is het met jouw voornemens en je sportieve doelen? Hoe gaat het daarmee tot nu toe? Ben je er nog even gemotiveerd mee bezig?

Het blijkt dat een groot deel van de mensen met sportieve voornemens deze inmiddels op een lager pitje hebben staan, uitgesteld of zelfs al weer vergeten.

Nu is het voorjaar, een nieuw seizoen een goed moment om even bij je ‘oude’ voornemens bij stil te staan. Niet om nu tot de conclusie te komen dat het je toch niet lukt of geen zin meer zou hebben.. Maar om juist je te motiveren er nog wel wat mee te doen. Het is nog niet te laat en het voorjaar, de periode van nieuw leven en nieuwe kansen, kan daar een uitstekende gelegenheid zijn om er mee te beginnen.

Hoe bereik je toch wat je wilde bereiken?

Hoe vaak loop je nu hard of ga je nog naar de sportschool of op de fiets naar je werk?

Hier volgen een paar tips om je doelen te bereiken:

 *Kies en focus je op één, overzichtelijk doel. Wil je je conditie verbeteren, minder eten of vaker/langer sporten per week.

*Was het eigenlijk wel duidelijk wat je wilde? Soms blijk je toch niet helder genoeg te zijn geweest voor jezelf. Maak je goede voornemens zo specifiek mogelijk. Maak ‘t concreet. Op welke dag ga ik dit of dat doen….hoe laat en met wie…Zo is de kans groter dat je niet terugvalt in je oude gewoontes.

*Zijn sommige voornemens of afspraken met jezelf verbleekt? Geen nood en oordeel niet te hard over jezelf. Stel je zelf de vraag: was mijn doel of voornemen wel reëel ? Blijf in het moment van nu. Het gaat over wat je nu wilt en wat er nu mogelijk is! Over het algemeen schatten we het gemak waarmee we onze voornemens in de toekomst zullen uitvoeren te rooskleurig in. Je denk daardoor dat je morgen meer tijd en energie zult hebben voor iets waar je vandaag geen zin in hebt. De oplossing: begin vandaag!

 *Hoe meer herhaling des te meer ‘t in je systeem komt. Dus sommige afspraken elke dag doen in plaats van om de dag. Routine dus! Dan worden het goede gewoontes.

 *Leer beter met stress omgaan.
Stress stimuleert kortetermijndenken, verlangen naar onmiddellijke bevrediging en direct resultaat. Terwijl je voor zelfbeheersing juist aan het grote geheel moet blijven denken. Zorg dus voor ontspanning om je sterke wil op te laden. Adem bijvoorbeeld met aandacht. Langzaam ademen haalt uw lichaam uit de toestand van korte termijn stress. Ga bijvoorbeeld iedere dag vijf minuten buiten wandelen.

Belangrijk is: zoek hulpmiddelen!

*Waar was je eigenlijk mee bezig en wat is de reden ook al weer? Om je doel te bereiken is het belangrijk om het eindresultaat voor ogen te houden. Het herinneren van het waarom helpt je om jouw doel te bereiken. Wat je zou kunnen helpen is een ander te doel te maken, ter ondersteuning van hetgene wat je wilt. Schrijf je in voor een sportevenement, ga meedoen aan een loopwedstrijd of plan een actieve vakantie waar je fit voor wilt zijn.

*Zoek mensen op die het zelfde willen of al doen. Als je met mensen omgaat die ook het zelfde willen bereiken als jij, ga je dat gedrag als de norm ervaren. Dat maakt het voor jou gemakkelijker om je doel te realiseren. Ga op een sport of beweeg club, of doe mee aan de plaatselijke loopgroep. Er zijn er talloze!

*Een technologisch hulpmiddel kan ook.. Apps en activity trackers zijn bijna niet meer weg te denken tijdens het sporten. Vooral hardlopers en wielrenners maken veelvuldig gebruik van apps.

De bekendste apps onder sporters zijn Hardlopen met Evy (36 procent), Runkeeper (34 procent) en Runtastic (20 procent). De bekendste activity trackers zijn Nike FuelBand (12 procent), Garmin Vivofit (9 procent), Jawbone en Fitbit (beide 7 procent).

Bijna de helft van de hardlopers (46 procent) gebruikt een app bij het hardlopen. Een kwart van de wielrenners gebruikt apps en een op de tien wandelaars gaat erop uit met een app. Runkeeper is voor hardlopers, wandelaars en wielrenners de populairste app. De tweede meest gebruikte app varieert per sport. Hardlopers gebruiken Hardlopen met Evy, wielrenners Strava en wandelaars Runtastic.

De populariteit van apps tijdens het sporten komt ook deels door de mogelijkheid de resultaten te delen. Het delen van sportprestaties is populairder onder mannen (20 procent) dan onder vrouwen (12 procent). Het delen van foto’s en routekaartjes is het meest populair.

Laatst las ik het boek “Discipline” Marli Huijer. Een mooi boek waarin Marli zegt dat discipline en vrijheid samen gaan en elkaar nodig hebben om iets te bereiken. Enkel dwang gaat niet werken. De vrijheid om te kiezen werkt motiverend en geeft een zelfrespect. En dat stimuleert je keuzes om gedisciplineerd te zijn of te worden.

Leven de vrijheid en geniet van het bewegen en sporten!

Nico van der Breggen.

...

Slaap en Bewegen

Slapen en bewegen

Iedereen weet ‘t en kan het zich voorstellen: als je voldoende beweegt en sport, slaap je beter. Er is een verband. Maar wat gebeurt er nu precies?

Uit recent onderzoek is gebleken dat als je 4 tot 8 uur vóór het slapen gaan sport, je sneller inslaapt en minder vaak wakker wordt. Sport je korter dan 4 uur voordat je naar bed gaat, dan kan dit juist een negatief effect hebben op je slaappatroon.

Als je met regelmaat sport, heeft dat een gunstig effect op je inslaaptijd, slaapkwaliteit en slaapduur, een langere duur van de diepe slaap en een minder lange REM-slaap. Regelmatig sporten vermindert ook de waakzaamheid in je brein gedurende rust, waardoor je hartfrequentie daalt. Overtraining heeft het tegenovergestelde effect.

Sport en stemming

Sport verbetert de stemming en kan zo de slaap gunstig beïnvloeden. Regelmatig sporten vermindert de REM-slaap, wat op den duur een antidepressief effect heeft. Het effect van sport op stemming en ook slaap verloopt via een verhoging van de brain-derived neurotrophic factor (BDNF), een eiwit of neurotrofine dat helpt om meer verbindingen in je brein te maken.

Slaaptekort
Een chronisch slaaptekort zorgt voor een constant verhoogde activiteit met verhoogde hartfrequentie en bloeddruk, en afname in de hartritme variabiliteit, en heeft een verhoogde kans op cardiovasculaire en metabole ziekten. Slaaptekort verhoogt het cortisolniveau en verlaagt het testosteron- en groeihormoonniveau. Dit patroon heeft een ongunstig effect op je weerstand. Sport heeft een tegengesteld effect op deze hormonen en kan daarom beschermend werken bij slaaptekort. Zo heeft sport effect op je stemming gedurende de nacht.

Blessurepreventie

Goed en voldoende slapen is dus belangrijk voor sporters, anders kun je fysiek en mentaal niet optimaal presteren en ben je kwetsbaar voor blessures. Slaaptekort kan bij mensen met blessures de motivatie tot bewegen ondermijnen als gevolg van vermoeidheid en een slechte stemming. Minder dan zes uur slapen verhoogt de volgende dag de kans op een sportblessure, vooral van overbelasting van de spieren.

Waarschijnlijk komt dat door het afgenomen lichaamsgevoel, een verslechterde coördinatie en tragere reactietijden. Acht uur slaapgebrek vermindert al het herstel na een spierblessure door een directe vermindering van eiwitsynthese. Slaaptekort wordt ook geassocieerd met chronische lage rug-, nek- en schouderpijn. Terwijl juist regelmatig sporten en afvallen dit effect van slaaptekort kan keren. Slaaptekort verhoogt de kans op overtraining door het verlagen van de belastbaarheid. Zorg er dus voor dat je in de rustmodus komt, dan kun je beter herstellen. Dat is beter dan herstellen van een blessure!

‘‘ALS JE NIET TOT RUST KOMT, KUN JE NIET HERSTELLEN’’

Tips

Hoe kom je tot rust en slaap je beter?

•    Doe iedere dag op twee vaste tijdstippen 10 minuten de volgende ademoefening: inademen door je mond, een langere uitademing (ongeveer 4 tellen) door je mond of neus en even ontspannen en pauze na de uitademing voordat je weer opnieuw inademt. Met deze ademoefening kom je in de rustmodus. Doe de ademoefening ook vóór het slapen!

•    Ga meer dan 4 uur voordat je gaat slapen hardlopen, dus sport bij voorkeur overdag. Als je dan toch ‘s avonds sport, doe dat niet te intensief.

•    Kort vóór het hardlopen doe je 2 minuten de ademoefening om je ademfrequentie synchroon met je sportintensiteit te laten oplopen. Pas ná het rennen een paar minuten opnieuw de ademoefening toe voor herstel.

•    Na een flinke inspanning na 24 uur een rustige training inplannen. Beeldschermen na 8 uur ’s avonds uit en geen mail meer inzien.

•    Houd je rustpols in de gaten. Deze moet lager zijn als je in sport en energie opbouwt. Als je na 6 weken een hogere pols hebt, train je te intensief of herstel je te weinig.

•    Het is belangrijk voor je lichaam en brein dat je op een kalme manier sport. Je ademhaling en energieverbruik moeten zich makkelijk kunnen aanpassen aan de fysieke inspanning. Je leert je systeem dan ook weer te ontspannen als je klaar bent met je training en weer in de rustmodus brengt. Dan kun je gaan herstellen en weer energie opbouwen. Dit opbouwproces kan pas echt ontstaan als je met regelmaat op ‘t juiste moment weer fysiek gaat inspannen. Daarom is drie keer per week sporten een vereiste.

Veel sport- en slaapplezier gewenst en mooie dromen van fraaie hardloopparcoursen!

Nico van der Breggen

...

Rust is Discipline

Sporten heeft pas zin als je goed kunt herstellen

In het dagblad Trouw vertelt Sven Kramer op 31 oktober ’14 over het leven van een topsporter. Topsporten is vooral heel veel dingen laten. Hij vertelde; “ik voelde dat ik beter werd door dingen te laten. Mijn manier van topsport beleven is intens. Ik kan ‘s avonds alles ‘uit’ doen en op bed gaan liggen. Dan kom ik niet meer van m’n bed.” Sven: “Ik lig op bed. Dat is discipline.”

Dit is waar ik mee bezig ben.. mensen leren te herstellen, anders heeft je sporten geen zin. Ook als het om jouw relaxte rondje rennen gaat tot aan serieuze en/of fanatieke marathon trainingen: De grote voorwaarde om tot herstel te kunnen komen is rust.

Niet alleen daadwerkelijk even op de bank zitten of op bed liggen, maar rust in het brein. In ons brein is een Alarmknop, een alertheidscentrum, welke voorkomt dat we in zeven sloten tegelijk lopen, of bij brand de verkeerde kant op rennen. De knop regelt dat we accuraat reageren en onszelf en anderen zo veel mogelijk in veiligheid kunnen brengen. En om echt tot rust te kunnen komen is discipline nodig. En concentratie. De alertheid moet afnemen en zicht omvormen tot een focus. Focus op waar je mee bezig bent en je niet laten afleiden door eerst nog even dit en dat en dan pas zit ik rustig. Of toch in het hoofd bezig zijn met wat er straks nog moet gebeuren. Al is het realiteit dat je straks, na het rusten nog van alles te doen hebt. Maar door deze gedachten, vaak zijn het dwanggedachten, blijf je te actief in het hoofd en in je lichaam komt ook niet het volledige herstel op gang. Dat maakt dat brein en lijf nog bezig zijn met wat je bezig houdt in plaats van: “Nu doe en hoef ik niets.” Dus ook rusten is bijna topsport. Iemand is pas een échte topsporter als hij of zij ook talent en de getraindheid heeft om focus en discipline te hebben voor rusten. Sport is dus rusten. Sportrusten.

Als je te zwaar traint in intensiteit of te lang en te vaak sport heeft je lichaam en brein niet voldoende gelegenheid om te herstellen. Daar is rust en tijd voor nodig. Dat voorkomt ook blessures en onrust. Veel mensen herkennen het dat ze de nacht na een intensieve training al voelde het goed, slecht slapen. De alertheid is toegenomen omdat het gaspedaal is ingedrukt en de rempedaal niet lijkt te werken. Het lichaam wil herstellen maar de waakzaamheid is te hoog, staat nog op scherp. Dat maakt dat je plots wakker wordt midden in de nacht of de volgende morgen niet verkwikt op staat. Vermoeidheid is meestal het signaal dat je niet tot weinig herstelt.

Wissel je trainingen af met rust. De glycogeen voorraden kunnen op deze manier aangevuld worden. Maar zorg ook voor variatie in je trainingen; soms een lange intensieve loop. Dan weer een rustige training. Je leert bij zo’n ontspannen training, waarbij je lang kunt blijven uitademen ook vetten te verbranden en de suikers in lichaam niet op te eten. Met je ademhaling heb je veel invloed op het alertheidscentrum. Het alertheidscentrum in je brein hoeft alleen op “aan” te staan als er  bedreiging en gevaar op de loer liggen. Dan moet je zeer waakzaam zijn.

Verder niet. Als je rustiger ademt breng je het brein en fysieke stelsel weer tot rust. Ons hele systeem is altijd bezig met de afwisseling van actie en rust, oftewel gas geven of afremmen. De rem- en gaspedaal hebben we allemaal in ons en werkt nauw samen met het ademcentrum. Ook de ademhaling kent deze pedalen: soms is de ademhaling snel en hoog, dan weer langzaam en diep en dan ervaar je ontspanning. Vaak zijn we zo gejaagd dat we, ook als we rustig zitten, in feite nog aan het rennen zijn. In ons hoofd en ons fysieke systeem is dan zoveel actie wat bij rennen, vechten of vluchten hoort. Het ademcentrum is op dat moment ook te actief en laat je ademen in een patroon dat bij deze actie past. Zonder dat je het door hebt ben je dan eigenlijk een flink stuk snel aan het rennen. Dat kost veel energie en verbrandt je te veel suikers en dat brengt je uit balans. Je hersenen maken geen verschil tussen fysieke of mentale stress. Dus zorg dat je jouw herstel en dus echte rust serieus neemt. Adem lang  en rustig uit en voel dat je ontspant. Je overbodige alertheid en gedachten nemen af en je lichaam en brein komen tot rust. Nu kun je herstellen van je sport, maar ook van een werkdag, studie of een pittig gesprek. Een adem-analyse kan je veel vertellen over hoe jij ademt. Je adem-patroon wordt hierbij inzichtelijk gemaakt. Wat is jouw adempatroon in rust en is dat werkelijke rust? Wanneer is er actie in lijf en brein gewenst? Maar vooral: Welke ademhaling past nu écht bij jou?  

Nico van der Breggen 

 

 

...

is Hardlopen saai?

Is hardlopen saai? Kwali-tijd!

Ik las vorige week een artikel in dagblad Trouw van Nando Boers dat langzame sporten als golf, tennis en de 10 kilometer schaatsen al snel saai en vervelend ervaren worden. Vooral om er naar te kijken en als t zo lang duurt.

De toeschouwers hun aandacht verliezen bij dat partijtje golf of honkbal. De spanningsboog van de sport-consument is kleiner en de toeschouwer voor tv of op de tribune heeft ook niet zoveel tijd meer. De afleiding en snelheid zit um in de smart Phone en de laptop. Daar kunnen we de interesse nog makkelijk voor opwekken en zijn we snel en zelfs lang in verdiept.

Bij de marathon van Amsterdam van vorige week zondag 19 oktober, waren toch heel veel toeschouwers en enthousiaste supporters en t zag er nou niet echt uit dat zij zich verveelden. Zou dat komen omdat t ook smullen geblazen is al die runners te zien zwoegen en afzien? Leedvermaak of je verwonderen over het doorzetten van andermans inspanning heeft de mens altijd al geraakt. We kunnen ons dan deels verplaatsen in die tanende atleet. En zijn blij dat wij niet in zijn  of haar (sport)schoenen staan.

Ook verbazingwekkend is dat de loopsport nog altijd groeiende is. Ook het aantal deelnemers aan hele en halve marathons valt op. Zou dat te verklaren zijn omdat we weer uitdagingen nodig hebben?

Volgens Boers roept de moderne tijdgeest uitgedrukt in gigabytes en impuls sociale media paradoxaal genoeg juist behoefte om te ontsnappen aan de dwang en hectiek van alle dag. De traagheid van hardlopen, golfen en tennis brengen deze escape uitermate goed teweeg!

Mooi gezegd want bij hardlopen loop je inderdaad je hoofd leeg. Zowel op lange als korte afstanden.

Het hoeft helemaal niet spectaculair snel met telkens een nieuwe PR-tijd of afstand.

Genieten en je hoofd uit…is juist door de beweging meer schakelingen aanmaken. Door te bewegen op een inspanningsniveau wat ons lijf en brein nodig hebben worden er meer neuronenverbindingen in ons brein gemaakt. Dat heeft als gevolg dat we makkelijker leren en jawel, sneller worden in denken en focus. Dat betekent enerzijds een betere concentratie en rust in jezelf en anderzijds kun je meer sociale prikkels beter verwerken en wordt je ook sociaal vaardiger.

Dit alles kun je weer goed inzetten om langer naar een saaie ‘tijdrovende’ sport te kijken of aan deel te nemen. En ook om sneller op de tablet en laptop te switchen!

Bij langzame sporten wordt de tijd die je aan het sporten besteedt zowel voor de supporter als voor de atleet serieuze vrije tijd. Ik noem dat kwali-tijd.

Boers eindigt zijn artikel met een prachtige conclusie: “Sport is op haar best een culturele uiting die de harde werkelijkheid van het alledaagse leven even van je weghoudt. En hoe langer de sport daarin slaagt, hoe beter het is.”

Artikel van Nandoe Boers uit dagblad Trouw van zaterdag 18 oktober’14.

Nico van der Breggen

...

Vakantie en Verveling

Niets doen, heel vervelend…of is ‘t ook goed?

In de vakantie kun en mag je eindelijk lekker niksen…Heerlijk toch! Een fijn vooruitzicht voor veel mensen, zou je denken. Uit een artikel in de ochtendkrant Trouw begin juli ‘14 blijkt dat de meesten mensen het zeer onprettig vinden om enkel hun gedachten hebben en verder even niets om handen.. zelfs zo erg dat ze zichzelf liever pijnigen dan niks te doen te hebben. Dit is de uitkomst van een amerikaans onderzoek in het blad Science van de Amerikaanse psycholoog Tomothy Wilson..                                         Als mensen niets te doen hadden kijken ze liever tv. Denk aan het WK…helemaal opgaan in een voetbaltoernooi en vermaakt worden. Het is heel leuk en je hoeft jezelf niet meer te vermaken; je wordt vermaakt met alle ellenlange voor en na beschouwingen…

Hoe deed de psycholoog zijn onderzoek? Wilson liet studenten in een lege kamer 6 tot 15 minuten zitten zonder telefoon of boek of schrijfwaren. Velen gaven toe dat ze het niet volgehouden hadden en toch op hun Iphone gekeken hadden. Of muzkiek geluisterd. Ook ouderen lieten hetzelfde gedrag zien…Niksen bleek zelfs vervelender dan een nare activitet doen: Een kwartiertje nadenken was erger dan zichzelf een klein electrisch schokje toedienen. Waarom hebben mensen moeite met nadenken en alleen te zijn met je gedachten? Het is niet erg om te denken, maar niet op commando! Mensen zijn gericht op hun omgeving. We willen contact met de butenwereld. We zijn het niksen niet afgeleerd door de smartphone stelt hij.                                                                                             Ik denk dat alle makkelijk toegankelijke prikkels en informative en bezigheden op de smartphone als spelletjes doen, (groeps)appen en tv zenders, internet etc. wel degelijk invloed hebben op ons niet kunnen en willen niksen.

Als je niets doet in wachtkamer, trein of even alleen zit en je bent gewend bezig gehouden te worden met de technologie hoef je niet met je zelf bezig te zijn. Afleiding. Niks mis mee, maar het is volgens mij ook goed om je af en toe te vervelen. En dat gewoon even zo te laten.  Ja, dat is een vervelend gevoel. Maar dat is toch niet zo erg? We delen ons succesvolle-zelf op Facebook, twitter en app met de buitenwereld. Dus het lijkt in deze werelden dat jij de enige bent die zich wel eens naar ongemakkelijk voelt. Dát delen we liever niet.  Beter en makkelijker  te plaatsen zijn de vele prikkels. Dat is afleiding en de algehele wens iets te doen zit in de mens en dát is postief! Het is een primaire behoefte die ons past.

Stil zitten is lastig als je dat niet kent. Het is wél de andere noodzakelijke kant in ons: uitrusten, tot onszelf komen en herstellen. Dat is dus ook een primaire behoefte. Deze kant lijkt ondergesneeuwd door de vele prikkels die we continue om ons heen  hebben  en ook opzoeken. Daardoor verhoog je de alertheid van het brein en blijf je ook alert en te actief in het brein als het niet nodig is.

Stil zijn is ook goed te leren. Als je echt stil wpordt word took het brein minder alert en rust je uit en kun je herstellen van je wat je allemaal meemaakt op een dag.

Over stilzitten gesproken: Volwassenen zitten meer dan de helft van de dag stil. Zelfs bij wie regelmatig aan sport doet, is dat ongezond. Het verhoogt onder meer het risico op overgewicht en obesitas. Amerikaanse medici ontwikkelen een goedkope en eenvoudige manier om mensen in beweging te krijgen. Die maakt gebruik van de smartphone, een toestel dat steeds meer mensen met een zittend beroep bij zich hebben. Voor die smartphone lieten de medici een app maken. Als we te lang stil zitten, laat een app een toon horen. Tegelijk verschijnt een aansporing om op te staan en enkele minuten rond te lopen. Zodra we dat gedaan hebben, feliciteert de app ons. 3 minuten pause. De app bevindt zich nog in een testfase. Het Onderzoekscentrum voor Gewichtscontrole en Diabetes in Providence, dat de app ontwikkelt, testte drie mogelijke strategieën uit: een pauze van 3  minuten na een half uur stil zitten, een pauze van 6 minuten na een uur stil zitten en een pauze van 12 minuten na 120 minuten stil zitten.Na zeven dagen testen bleken ze alle drie goed te werken. De korte pauze scoorde beter dan de lange.De onderzoekers gaan nu na wat de effecten op lange termijn zijn. De resultaten verschenen in Plos One.

Niets doen, een vervelend gevoel is af toe dus nodig. Maar beweging dus ook.. Vind ook in je vakantie daar een geode balans in..

Ik wens je naast plezier en rust ook een ‘vervelende’ vakantie-tijd toe!

 Nico 

Leestip: Awee Prins schreef een interessant proefschrift over het hoe en waarom van verveling: “Uit Verveling”

Apptip: houd de bovengenoemde app in de gaten…

...

Bewegen vakantie versus werk

Over bewegen, vakantie en werken

 In de vakantie wat werkcijfers over bewegen…

3,9% was in 2013 het verzuimpercentage in Nederland.

20% van de werknemers neemt nooit een lunchpauze.

22 % van de Nederlanders heeft een flink slaapprobleem.

25% van de Nederlanders boven de 15 jaar rookt.

40 % heeft overgewicht.

40% voelt zich eenzaam.

62% sport meer dan 4 keer per maand. Dit is gemeten door NOC*NSF in april 2014. In april 2013 was dit getal 59%. Oftewel 450.000 sporters meer in dit jaar!

75% van de Nederlanders ervaart een goede tot zeer goede gezondheid

75% van de volwassenen voldoet aan de beweegnorm. De norm voor volwassenen is: Een half uur ten minste matig intensieve lichamelijke activiteit op minimaal vijf, maar bij voorkeur alle dagen van de week.

Bijna 3 miljoen mensen gaan regelmatig naar de sportschool.

1.6 miljoen hardlopers en iets meer dan 1 miljoen wielrenners telt Nederland.

Wat een getallen… te veel om te onthouden. Dus probeer dat dan ook maar niet. Maar welke maakt op jou het meeste indruk? Bij mij een paar opvallende cijfers: Dat 75% zich gezond, ja zelfs ook zeer gezond voelt. Kennelijk is dat ook dezelfde groep die voldoet aan de beweegnorm van minstens 5 keer per week flink bewegen en toch heeft 40% van de Nederlanders overgewicht! Vermoedelijk hebben veel mensen een andere perceptie over hun lichaamsgewicht, hun vitaliteit en lichaam en ‘bewegingbeleving’. Best wel vreemd dat we een ‘beweegnorm’ nodig hebben en dat deze op een half uur bewegen staat per dag. Dat is in feite niet veel… waarom is deze norm niet hoger? Dat zou toch op 2 uur moeten zijn? In de oertijd zou die beweegnorm waarschijnlijk op  minstens 5 uur per dag flink rennen en bewegen zijn. Alleen sprak je toen niet van een bewust vrijwillig bewegen als sportschool of potje voetballen maar van een noodzaak om je voedsel  bij elkaar te sprokkelen en je slaapplek veilig te stellen. We moeten meer bewegen want van bewegen worden we slim. En in de huidige tijd zit er kennelijk iets in ons brein wat ons juist op de bureaustoel of de bank houdt. Ja, het scherm, de werkdruk, de cijfers. We verzuimen bijna 4 % op het werk in een jaar. Dat zijn 7 dagen per jaar. Een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Uit een ander onderzoek komt dat werknemers juist 18% zijn productiever als ze sporten en een lunchpauze nemen en daardoor 27% minder verzuimen! Dan is het toch duidelijk:...Hup, meer bewegen! Werkgevers, geef een eigen bedrijfs-beweegnorm aan en leg de lat wat hoger. Mensen, plan in je eigen agenda meer sportmomenten En werkgever; plan langere verplichte pauzes en bied sport aan! En ga vooral hardlopen als je dat wilt en kunt. Dat is zo eenvoudig te bewerkstelligen! Schoenen aan en hup, naar buiten. Bij bewegen maak je meer hersencellen aan, dus wordt je nog slimmer ook. De vakantietijd… een tijdje geen werk, uitrusten. Heel goed! Even niets, eindelijk weer tijd voor dingen waar je anders minder aan toe komt. Maar vergeet het bewegen en sporten niet. Je hebt het nodig om te ontstressen én je kunt na het bewegen veel beter rusten en werkelijk ontspannen. Zo werkt je brein en lichaam nu eenmaal.Een heel mooie vakantie allemaal! Rust goed uit!

Bronvermelding: De benoemde cijfers en onderzoeken komen van NationaalKompas Volksgezondheid

...

UIT en IN je hoofd

Hardlopen is uit en in je hoofd.

Bewegen doe je met je hoofd. En bewegen, sporten is juist zo goed om wat minder in je hoofd te zijn, je hoofd leeg te lopen.

En met je hoofd én met bewegen kun je ook invloed hebben hoe je je voelt.

Hoe zit het nu? Er is continue zoveel actie in ons brein.. de hele dag met denken, keuzes maken, prikkels verwerken van informatie tot wat ons beweegt, leren en anticiperen op alles wat er in onze omgeving met ons gebeurt. Je zou er moe van worden…

Maar ons brein kan dit aan, sterker nog; het zorgt juist dat we energie over houden! Alle gebieden van ons brein worden beïnvloedt door onze dagelijkse uitgevoerde activiteiten. Het brein is neuroplastisch. Neuroplasticiteit betekent dat de hersenen zich aanpassen en veranderen als gevolg van ontwikkeling, leren, beleving en ervaring. Dat betekent dat onze hersenen dus nooit stil staan en aldoor mee veranderen. Dat ons brein zich continue aanpast zie je aan onze pijn en – blessure reacties en beleving. Bijvoorbeeld: Na een enkelblessure kun je niet anders dan hinkend lopen. Onbewust bescherm je hiermee het beschadigde voetweefsel dat op dat moment niet volledig belastbaar is. Het blijkt dat je ook als het de enkel weer genezen is en het weefsel weer helemaal kunt belasten een resterende ‘hink’ in het looppatroon blijft bestaan. Belangrijk is dat je om dit weer te corrigeren jezelf kunt resetten…dat doe je door bewust weer symmetrisch te lopen of even een andere pas te maken. Je kunt deze misleidende ‘denkfout’ daarmee eenvoudig corrigeren. Dat zie je ook bij mensen met rugklachten; door de rugpijn gaan ze scheef lopen, ontwikkelen daardoor meer klachten. Dan kan met bijvoorbeeld een fysiotherapeut je houding aangepast worden Dit zijn de fysieke voorbeelden. Je sociale omgeving, werksituatie, privéleven sport en hobby’s bepalen ook je motoriek. De persoonlijkheid en emotionele toestand hebben immers ook invloed hoe jij je beweegt. We hebben verder allemaal bepaald ideeën en aannames over ons lichaam; ‘mooi’, ‘stoer’, ‘krachtig’ of juist ‘zwak’ of ‘breed’, ‘mager’. Lang of kort… je ervaart je lichaam en je bewegen op een idee en volgens jouw ingebeelde lichaamsschema. Je schat zelf steeds in; “moet ik bukken of niet bij deze deur-ingang”, “pas ik in de deze broek” en “dit kan ik tillen of niet”. Maar ook heb je een idee over je eigen bewegen; sloom, elegant, snel. Al deze plaatjes en aannames zijn gebaseerd op eerder opgedane ervaringen. Je stoten, iets wel of niet kunnen optillen bijvoorbeeld. Ben je getraind in een beweging of sport of niet. Loop of fiets je vaak dezelfde route naar je huis. Dit bepaalt allemaal de vorm, de plasticiteit van ons brein. Als je minder vaak beweegt, maakt niet uit waardoor dat is, pijn, ouderdom of vermoeidheid, heeft dit een bepalende input op de hersenschors. Er treden veranderingen op in het brein; netwerken van synapsen worden aangepast en andere wegen worden aangelegd. Je gevoel en emoties hebben ook een grote invloed op je beweging. Ben je blij, dan huppel je. Ben je aan het somberen dan is je lichaam minder dynamisch en lijkt lopen al vermoeiend. Wat we voelen en gewaarworden dicteert onze beweging. Dit betekent dat ons brein ons een beweging niet laat uitvoeren die volgens haar pijnlijk, lastig of niet lijken te kloppen met onze emotionele beleving en waarneming. Gevolg is dat je bepaalde bewegingen niet meer of nauwelijks maakt die volgens het brein niet kloppen of niet goed kent of getraind heeft. Een duidelijk voorbeeld is de voetblessure; het springen van de onderste traptrede laat je dan wel uit je hoofd, ook als was dat je gewoonte. Een goede deels onbewuste ingebouwde veiligheidsknop (bescherming) in je brein. Maar wat in ons voorbeeld als je je het nog steeds gewoon bent om van de onderste trede te springen, als je somber of moe bent ? Dan spring je ook niet meer! Waarom dan niet? Springen hoort bij de beleving als enthousiast, levendig, er zin in hebben blij zijn. Dat is interessant..! Is dit dan ook om te draaien? Of te wel kan ik mijn emoties en gevoel beïnvloeden als ik anders of meer ga bewegen? JA is het antwoord. Iedereen weet inmiddels dat je van hardlopen bepaalde hersenstofjes aanmaakt waar je blijer van wordt. Ja, dat is óók zo… Maar nog belangrijker is dat als je gaat bewegen op een manier waar als emotie en waarneming ‘dynamiek’, ‘snelheid’ vitaliteit en vrijheid bij hoort dat dit ook in de hersenen als zodanig wordt geregistreerd. Je motoriek bepaalt dus ook je gevoel. Dat maakt dat je bij hardlopen je zo lekker vrij kunt voelen.. Je zweeft even over het asfalt of het grind. Je voelt dat je ademhaling zich verdiept, je voelt je lichaam moe worden van een fysieke inspanning in plaats van door denken of zorgen. Ben je moe of wat aan het piekeren? Zit je vast in je hoofd?Spring dan van de onderste traptrede! Huppel even door de straat! Strek en rek je armen en romp een uit, het geeft je meer ruimte. Ren een klein of groot rondje! Je emotie wordt beïnvloedt door je beweging via je brein. De hersenen gaan ánders over jou, je gevoel en je lichaam denken. In en uit je hoofd. Wat Ludwig Wittgenstein al zei: “Als je lichaam verandert, verandert je denken.” En als je denken verandert, verandert ook je lichaam en je bewegen!  Nico van der Breggen. 

...

Hoe is het met je goede voornemens?

Goede voornemens en de doelen...

Had je begin dit jaar ook goede voornemens gemaakt? Heel uitgesproken of toch meer in het klein en voor jezelf gehouden?

Iedereen begint het nieuwe jaar met een schone lei en hoopt er t beste van te maken.

Wat is er nu bijna halverwege het jaar tot nu toe van je pogingen om het anders of beter te doen gekomen?

Dit is geen gewetensvraag maar een verklaring waarom het zo moeilijk is om je aan je goede voornemens te houden.

Dit stukje is tevens een ondersteuning om het dit jaar echt te kunnen doen en te kunnen volhouden!

Een groot aantal mensen zag al sommige voornemens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het is ook heel lastig en het lijkt of we worden tegen gewerkt, door onze eigen hersenen!!

Neurologen weten inmiddels dat er niet een persoon in ons continu de regie heeft over ons denken, voelen en doen. Er zijn verschillende delen of subpersonen die afwisselend onze emoties en ons gedrag beïnvloeden. Is het de “Baas”, de “Perfectionist”, de

“Opportunist” ,“de Bezorgde” of de “Strenge” of een “Goed Bedoelende Verstandige” die ons heeft gezegd om dit jaar niet meer te roken, meer te gaan genieten en niet zo hard te werken, minder suikers en vet te eten of 3 keer per week te gaan sporten?

Het brein bestaat uit nog minstens tien keer zoveel delen die ons afwisselend en verschillende niveaus laten weten wat hun wensen en belangen zijn.

Het ene systeem zegt: “ik wil eten en wel onmiddellijk en vooral veel suikers of vet”, het andere roept: “ nee, we gaan bij de Natuurwinkel gezond voedsel kopen”.

Een andere subpersoon vindt: “vanaf nu leef ik heel sportief en ga ik om de dag 5 kilometer gaan rennen in het park”.

In onze hersenen, in de prefrontale cortex worden onze goede voornemens aangestuurd. Omdat dit veel denk en beheers-werk is, wordt deze prefrontale cortex soms moe en dan komt er ruimte voor de andere delen, met andere belangen om de regie over te nemen.

Als je pech hebt wordt je bestuurd door de “Rebel” of de “Roekeloze” en zorgt dat je met een zak patat op de bank voor de tv belandt in plaats van dat je in het bos aan het rennen bent met achteraf een bak muesli met fruit.

De teleurstelling achteraf : “zie je wel, t lukt mij niet om dit vol te houden” of “ach, ik overdreef met mijn plannen” is dan een volgend hersen-subpersoontje dat het overgenomen heeft…!

Net zoals je lichaam te trainen is is ook je geest en wilskracht te trainen. Een heel belangrijk onderdeel daarvoor is MOTIVATIE!

Als iemand overtuigd is dat wilskracht en doorzettingsvermogen en zelfwaardering het kunnen winnen van je muitende delen dan is er heel veel mogelijk en veel goede voornemens worden werkelijkheid.

Het allerbelangrijkste daarbij is je DOELEN stelt. Maak vooral realistische en haalbare doelen.

Als je merkt dat je wel je aan een voornemen kunt houden of doel haalt dan geeft dat een enorme testosteronstoot in je lijf. Het succes gevoel dat zorgt dat je nog een keer wilt winnen! Een nieuw of groter doel wilt stellen.

Testosteron is een hormoon dat de aanmaak van dopamine in onze hersen doet toenemen. En dopamine is de belangrijkste neurotransmitter die het beloningsysteem in onze hersenen activeert. Ook bij seks, geld verdienen en drugs wordt dit deel in onze hersenen actief. Een heerlijk gevoel. We willen er meer van omdat dopamine onze motivatie activeert. We worden meer gefocust op ons doel omdat we opnieuw succes willen ervaren. Zo lekker vinden we dat.

Dat maakt ons doelgerichter, zelfverzekerder en minder bezorgd of bang voor risico’s.

Het geweldige nieuws is dat door deze verandering in onze stofwisseling ook onze hersenen veranderen! Het aantal neuroreceptoren dat ontvankelijk is voor testosteron wordt vergroot en het neuronen netwerk uitgebreider waardoor we meer testosteron aanmaken en dit makkelijker binnen bij ons doorwerkt en een overwinningsgevoel bewerkstelligt. Het maakt ook dat we helderder kunnen denken.

Hoe kun je hier gebruik van maken als t gaat over meer bewegen en sporten?

Houd je hersenen voor de gek en maak van jezelf denkbeeldig een overwinnaar!

Beweeg als een winnaar, stel je zelf voor dat je een super-atleet bent, een prof die de sport als geen ander volledig beheerst en niet bang is voor de tegenstander.

Het helpt om je doelen helder te hebben. Waarom had je ook al weer dat goede voornemen bedacht? Toch niet alleen omdat anderen dat vinden?? Er is een deel in jou dat graag goed en gezond wil zijn, zich lekker wil voelen omdat het jouw hele zelf en brein goed doet. Verbind je met dat deel in jezelf dat het goed met je voor heeft. Stel je zelf voor hoe je graag wilt bewegen, je dagelijkse dingen doet en in het leven wilt staan en met anderen omgaan.

Hieronder staan allemaal redenen om te gaan en blijven bewegen.

Buiten hardlopen is daarvan een van de vele mogelijkheden…

Vul zelf de lijst aan met jouw persoonlijke redenen.

Echt, het helpt je motiveren…

...

Over treinen, trainen, deuropeners en eye-openers

Over Treinen en Trainen, Deuropeners en Eyeopeners

Wat is een van de voordelen van een loopgroep? Je kunt zo heerlijk “treintje spelen”. Dat is in een heel rustig tempo achter elkaar rennen zodat iedereen uit mijn loopgroep dit met gemak kan bijhouden. Een van de voorwaarden is dat je lang kunt blijven uitademen. De achterste loper rent langzaam aan naar voren en wordt dan de koploper, de machinist zoals je wilt. Dan is opnieuw de achterste aan de beurt om rustig naar voren te komen. En zo verder…

Het bijzondere is dat de groep als één geheel zich voort beweegt. Vaak hoeft er amper gepraat te worden. Voelt een ieder aan wat er gebeurt. Dat doet me denken aan een colonne mieren. Het is gebleken dat de achterste mieren van de lange sliert op weg naar voedsel of bouwmateriaal voelen wat er zich voor in de colonne afspeelt. Als bijvoorbeeld de voorste op een niet te nemen hindernis stuit ‘weet’ het achterdeel al wat gaande is zonder dat er een opstopping, botsing of andere veranderingen zichtbaar zijn. De mieren achteraan buigen als vanzelf een nieuw gekozen richting op.

Zo ook bij onze mensentrein in hardloopkleren: het gaat vanzelf, je wordt meegezogen in de energie van de anderen. Het gaat en je volgt. Dit loopt als een trein! Iemand uit mijn loopgroep vertelde me een paar maanden geleden dat zij bijna altijd koude handen heeft. Daardoor heeft ze op haar werk vaak problemen om via het vingertop-scan systeem het bedrijfspand binnen te komen. Hanger vingertop is te koud waardoor zij niet herkend wordt door de scanner. Daar staat ze dan en van buiten wachten werd haar vinger natuurlijk niet warmer. Sinds een poosje komt de medewerkster makkelijk het gebouw binnen. Waardoor? Ze realiseerde zich niet dat haar handen sinds kort tegenwoordig veel warmer aanvoelen en dus ook haar vingers. De vrouw is beter gaan ademen en gaan sporten. De bloedvaten verwijden zich makkelijker waardoor er meer bloed en warmte door haar handen stroomt!

Langer uitademen, dat is de sleutel. Je zuurstof komt tijdens je uitademing in je bloed en hoe langer de uitademing des te meer tijd het zuurstof heeft om zich naar het bloed en dus naar je organen en spieren te laten transporteren. Koolzuurgas is het afvalproduct wat je produceert en wat je weer uitademt. Toch heb je een klein percentage koolzuurgas nodig. Dit heeft een belangrijke functie; het zorgt voor een goede zuurgraadbalans in je hele lichaam waardoor je voldoende weerststand hebt tegen ziektekiemen en virussen. Koolzuurgas is ook nodig om je een beetje relaxt te voelen en het houdt je bloedvaten open. Denk maar na; bij stress en onrust (bijvoorbeeld een spannend gesprek) hebben veel mensen koude handen en voeten. Dat komt omdat je bloedvaten zich op dat moment vernauwen! Je hebt dus een beetje koolzuurgas nodig. Daarom kun je beter maar niet alle koolzuur uitblazen! Dat gebeurt bij een snelle ademhaling of als je juist te diep inademt. Dan is er te veel ventilatie maar te weinig efficiënte gaswisseling; komt er dus te weinig zuurstof in je bloed en blijft er ook relatief te weinig koolzuurgas in je lichaam.

Even terug naar de loopster die nu wel haar bedrijfspand binnen kan komen. Zij is rustiger gaan ademen, met een langere uitademing en heeft zich aangeleerd niet zo diep in te ademen. Daardoor is ze efficiënter gaan ademen, zuurstof naar de organen en spieren gaan brengen. Dit betekende dat ze meer en langer kon rennen. Zowel door het beter en bewuster ademen als door haar sporten is ze veel meer ontspannen. En heeft ze ook minder ergernis bij de deur! Wil je meer weten en zicht hebben op hoe jij ademt? Kom dan eens langs voor een ademanalyse. Het zal je zeker opluchten!

Nico van der Breggen

...

Multitasking en Doen

Multitasking en doen

We hebben een enorm complex en ingenieus brein. We maken per dag onbewust rond 500.000.000 beslissingen. In ons hoofd zijn 10 biljoen hersencellen en kan elke zenuwcel weer contact maken met 1000 tot wel 10.000 andere cellen. Dit stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen. Zo ontstaan er nieuwe verbindingen. Dat maakt ons creatiever en kunnen we beelden, gedachten en ideeën met elkaar associëren. Je zou kunnen stellen dat we heel wat informatie tegelijk aankunnen. Dat klopt ten dele ook. Maar of we er juist slimmer, sneller of geconcentreerder van worden is de vraag. Toch kunnen we het best maar één ding tegelijk doen. Uit een artikel in het dagblad Trouw vernam ik dat mensen die veel multitasken eigenlijk niet zo goed twee taken tegelijk kunnen uitvoeren. Maar juist de mensen die wel goed kunnen multitasken doen het niet of veel minder frequent. Dat is opmerkelijk.

Zeg eens, hoe vaak check jij je mail per dag of lees je het nieuws en bel je tegelijkertijd? Het blijkt dat de mensen die de neiging hebben om veel acties tegelijk te doen juist impulsief zijn, graag prikkels opzoeken een slechte concentratie hebben. Ze vinden het lastig om zich op één ding te focussen. Dat vinden ze al gauw saai en vervelen zich bij een herhaling. Even nuanceren; aan tafel eten met mooie muziek op de achtergrond is een andere vorm van twee dingen tegelijk doen dan eten en op het zelfde moment de krant lezen, of tijdens het autorijden telefoneren. Het blijkt dat multitasking de laatste jaren is toegenomen. Een grote bijdrage levert daaraan de smartphones en de tablets. Doch, het aantal uren dat we gemiddeld met  media bezig zijn is juist gelijk gebleven. Zes a zeven uur per dag. Een verschil is echter dat we meerdere media tegelijk willen beheersen; telefoneren en een mail lezen. Televisie of internet ingeschakeld hebben terwijl we tussendoor sms –en of de mail checken. Juist dat zorgt dat we snel overvol zijn (lees: overbelast raken) in plaats van dat we meerdere hersencellen aanmaken. Het is een vorm van stress en van overprikkeling van onze hersencellen waardoor stresshormonen aangemaakt worden.

Er is maar één remedie om weer te herstellen van deze brein-stress: Ga hardlopen! Dan ben je met enkel één ding bezig; lopen. Dat is een spanning die je lijf en brein herkennen en goed kunnen hanteren. Een gezonde stress dus. Als je je fysiek inspant, ben je minder met je brein aan het werk. Dat is de kracht van lopen, de eenvoud van rennen, van de herhalende beweging van je lichaam; het symmetrisch en ritmisch bewegen. Wellicht ben je een denker, tob je van alles, of pieker je over ‘levensvragen’. Ook dat is een flinke stressor waar je hersenen van op hol slaan. Je gedachten nemen het van jou over en lijken niet te stoppen. En je weet; je kunt maar één ding tegelijk doen. Dus ga dan wat doen. Ga even een blokje om hollen of ga een eind fietsen. Als je dit gaat doen, zal direct je hersendeel wat overactief was bij het piekeren tot rust komen omdat er andere hersencellen geactiveerd worden. Het maakt ons oplossingsgerichter. Vaak is het zo dat je juist door niet te denken beter gaat voelen. Ook voelen wat bij je past en welke beslissingen je het best kunt nemen Terwijl ik dit schrijf hoor ik buiten de koekoek roepen. Hij is maar met één ding bezig; z’n territorium aan het verdedigen en roept; hier ben ik, hier woon ik. Prettig, zo eenvoudig.

Nico van der Breggen

...

Hoe adem jij?

Hoe adem jij?

Laatst las ik ergens wat gezondheid en leven is: Met iedere hartslag en ademteug werk je aan je gezondheid. Het is een komen en gaan, een verliezen en winnen. Dat is leven.

 Daar zit zeker een mooie essentie in. Het gaat er telkens over een balans te vinden. Rust is nodig, maar ook actie. Inname en uitscheiding. Adem en juist uitblazen. Denken en doen. Zoeken en vinden. Vergeten en focussen. Iedere keer weer terug komen in deze balans. En volmaakte gezondheid is er maar eventjes, precies in het midden van alle tegenstellingen. Gezondheid gaat dus volgens nog meer over iedere keer weer de weg naar het midden te vinden. Je hoeft en kunt daar niet altijd zijn. Telkens weer sturen en bijdraaien om daar heen te gaan.

Zo is het ook met de ademhaling:  soms is deze snel en hoog, dan weer langzaam en soms met een lage hartslag. Maar hoe vind je daar je midden in? Vaak zijn we zo gejaagd dat we, ook als we rustig zitten, in feite nog aan het rennen zijn. In ons hoofd en ons fysieke systeem is dan zoveel actie wat bij rennen, vechten of vluchten hoort. Het ademcentrum is op dat moment ook te actief en laat je ademen in een patroon dat bij deze actie past. Zonder dat je het door hebt ben je dan eigenlijk een flink stuk door het park aan het rennen of een berg aan t beklimmen. Dat kost veel energie en brengt je uit balans. Met je ademhaling heb je veel invloed op dit systeem. Als je rustiger ademt breng je ook je brein en fysieke stelsel weer tot rust. Actie, gasgeven of remmen  Zo’n rem- en gaspedaal hebben we allemaal in ons en werkt nauw samen met het ademcentrum. Een adem-analyse kan je veel vertellen over hoe jij ademt. Je adempatroon wordt hierbij inzichtelijk gemaakt.

Wat is jouw adempatroon in rust en is dat werkelijke rust? Wanneer is er actie in lijf en brein gewenst? Maar vooral:Welke ademhaling past nu écht bij jou?                                                                                                                             Je hersenen maken geen verschil tussen fysieke of mentale stress. Dus bij een inspanning kun je jouw adempatroon in een stresssituatie zichtbaar maken. Past deze actie en is dit een goede ademhaling en reactie bij stress? Met de Ademmeting en Inspanningstest krijg je hier antwoorden op. Ook leer je bij welke hartslagzones jij het beste kunt sporten zodat je je zlef niet in een te grote survival brengt en wel effectief genoeg traint. Zo kun je met je ademhaling weer in balans komen. En dat is nodig voor herstel en een goede gezondheid. Ga naar www.kiwinederland.nl voor meer informatie over de ademmetingen.

Nico van der Breggen 

 

...